Acasă » Primul eVTOL Sirius Jet cu hidrogen lichid din lume promite o autonomie de până la 2.000 km

Reclamă

Primul eVTOL Sirius Jet cu hidrogen lichid din lume promite o autonomie de până la 2.000 km

Start-up-ul elvețian Sirius Aviation AG a anunțat certificarea vehiculului său zburător cu același nume. Demonstrația funcționării sale este programată pentru anul viitor, iar versiunile comerciale vor apărea nu mai devreme de 2028. Sirius Jet se poziționează ca fiind primul eVTOL din lume cu un sistem de propulsie care utilizează hidrogen lichid și nu gazos.

Utilizarea hidrogenului lichid complică semnificativ dispozitivul, dar îi oferă acestuia o cantitate semnificativă de energie în comparație cu bateriile electrice. Datorită acestui fapt, a fost posibilă atingerea unei autonomii record de 1850 de kilometri pentru versiunea cu trei locuri. Și de 1000 de kilometri pentru modelul cu cinci locuri, care va deveni principalul produs al companiei. Zborul are loc cu o viteză de 520 km/h, astfel încât acest mod de transport ar putea deveni unul dintre cele mai confortabile și mai căutate dintre eVTOL-uri.

Pentru a asigura o rază de acțiune și o viteză de zbor mai mare, dezvoltatorii Sirius Jet au renunțat la elicele mari. Aparatul zboară cu ajutorul a 28 de motoare mici, de 30 de centimetri, plasate pe aripi, în față și în spate. Pentru decolarea pe verticală se folosește un mecanism de control al vectorului de împingere. Nu este economic, dar utilizarea hidrogenului lichid compensează consumul crescut de energie.

Ați putea dori, de asemenea

Reclamă